Produkcja naturalnego miodu
Nie potrafisz wyobrazić sobie życia bez słodkości w postaci miodu? Musisz jednak wiedzieć, że nie każdy miód jest równie zdrowy. Jeżeli dokonujesz jego zakupu w zwykłym sklepie spożywczym, zapewne otrzymujesz produkt wysokoprzetworzony, z dodatkiem cukru oraz sztucznych zapychaczy i konserwantów. W takim przypadku niemożliwym jest osiągnięcie licznych korzyści zdrowotnych, jakie zapewnia miód naturalny. Tylko on zawiera w swoim składzie kompleks cennych witamin oraz minerałów, niezbędnych dla budowania odporności organizmu.
Produkcja naturalnego miodu wymaga poświęcenia czasu i uwagi na każdym etapie tego procesu. Konieczna jest dbałość nawet o najmniejszy detal – począwszy od układania ramek dla pszczół, dokarmiania ich, a finalnie odbierania miodu. Należy również poddać go procesowi odwirowania, używając w tym celu specjalne filtry oraz sita. W przypadku miodu wytwarzanego na skalę przemysłową, wszystko to odbywa się w sposób zautomatyzowany. W konsekwencji nie otrzymujemy produktu pełnowartościowego, który zaspokoi potrzeby naszego organizmu oraz dostarczy podkładów energii. Ważne jest zatem, aby zaopatrywać się w naturalne miody u sprawdzonych dostawców, którym możemy zaufać. Tylko wtedy cechują się one wysoką aktywnością biologiczną, a tym samym wykazują silne właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne.