Produkty pochodzenia ekologicznego. I z błonnikiem nie ma kłopotu
Produkty pochodzenia ekologicznego to gwarancja zdrowia i błonnik pokarmowy to często występująca nazwa w składzie produktów. Błonnik nazywany jest także włóknem pokarmowym, to ogólna nazwa różnego rodzaju substancji, które nie ulegają trawieniu przez enzymy pokarmowe. Najczęściej są to substancje pochodzenia roślinnego, miedzy innymi celuloza, hemicelulozy, ligniny, kutyny, pektyny, gumy roślinne czy śluzy. To ważny składnik w diecie człowieka, ponieważ to on odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i ma również szereg innych pozytywnych właściwości.
Najważniejsze właściwości błonnika
W przeszłości błonnik był traktowany głównie jako substancja balastowa, która nie była potrzebna i wykorzystywana przez organizm, dlatego też diety nie zawierały jego dużej ilości. Jednak później odkryto jego właściwości, które oddziałują na praktycznie cały organizm. Produkty pochodzenia ekologicznego przyczyniają się do znacznego polepszenia się zdrowia, a błonnik ma działanie dobroczynne, więc takie połączenie na pewno wpłynie jeszcze lepiej na organizm.
Błonnik przyczynia się przede wszystkim do:
- obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów poprzez zmniejszenie ich wchłaniania
zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi - obniżania stężenia glukozy we krwi, co również związane jest z mniejszym zapotrzebowaniem na insulinę
- zmniejszenia uczucia głodu, ponieważ błonnik pęcznieje w żołądku
- regulacji rytmu wypróżnień, ponieważ powoduje on przyspieszenie perystaltyki jelit i zapobiega zaparciom
- przyczynia się do rozwoju prozdrowotnych bakterii jelitowych
- pełni rolę prewencyjną w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego
- powoduje wiązanie kwasów żółciowych
Tak szeroka gama dobroczynnych właściwości błonnika powoduje, że jego ilość w diecie powinna być na wysokim poziomie. Powinny pamiętać o nim w szczególności osoby otyłe, z cukrzycą, miażdżycą, kamicą żółciową, także osoby, które chcą się skutecznie odchudzać.
Jakie są źródła błonnika?
Błonnik jest przede wszystkim obecny w składnikach pochodzenia roślinnego – owocach, warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, na przykład w musli, płatkach zbożowych, otrębach, kaszach, pieczywie razowym i żytnim czy niełuskanym ryżu i w nasionach roślin strączkowych. Z kolei błonnika nie zawierają: mleko i produkty pochodzenia mlecznego, mięso, ryby, nabiał, masła, oleje, alkohole.
Warto również wskazać, że błonnik można kupić w postaci tabletek, proszków czy ziarenek do przygotowywania napojów lub dodawania do potraw. Osoby stosujące dietę wysokobłonnikową muszą pamiętać o tym, by pić dużą ilość wody!